Własny przepis na bułeczki maślane (pszenne)

Składniki:

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 150 ml mleka
  3. 150 ml wody
  4. 15 g drożdży
  5. 1, 5 łyżeczki soli
  6. 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  7. 2 łyżki roztopionego masła (tylko nie gorące)

Sposób wykonania:

  1. W szklance wymieszać mleko, cukier łyżeczkę mąki i drożdże. Od czasu do czasu mieszając poczekać aż zaczną pracować.
  2. Do miski wsypać i wlać wszystko bez masła.
  3. Mieszając łyżką dodać masło, następnie rękami wyrobić jak ciasto na pizzę. W miarę potrzeby dodać mąki lub wody.
  4. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
  5. Ponownie wyrobić ciasto podzielić na 10 - 12 małych porcji (najlepiej lekko spłaszczonych), które ułożyć na blachę z papierem i przykryć ściereczką.
  6. Odczekać ok. 30 minut aż trochę wyrosną i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec w 200°C przez 20 minut aż będą zarumienione.
  8. Wyjąć na jakąś kratkę aby przestygły.

SMACZNEGO