Własny przepis na bułeczki maślane (pszenne)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 15 g drożdży
- 1, 5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżki roztopionego masła (tylko nie gorące)
Sposób wykonania:
- W szklance wymieszać mleko, cukier łyżeczkę mąki i drożdże. Od czasu do czasu mieszając poczekać aż zaczną pracować.
- Do miski wsypać i wlać wszystko bez masła.
- Mieszając łyżką dodać masło, następnie rękami wyrobić jak ciasto na pizzę. W miarę potrzeby dodać mąki lub wody.
- Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
- Ponownie wyrobić ciasto podzielić na 10 - 12 małych porcji (najlepiej lekko spłaszczonych), które ułożyć na blachę z papierem i przykryć ściereczką.
- Odczekać ok. 30 minut aż trochę wyrosną i włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec w 200°C przez 20 minut aż będą zarumienione.
- Wyjąć na jakąś kratkę aby przestygły.
SMACZNEGO