Chleb na zakwasie przenno - żytni

Chleb coddzienny - przepis ze strony - kliknij na mnie

Składniki:

  1. 400 g zaczynu (zakwasu)
  2. 100 g mąki żytniej (np. typ 720 lub innej)
  3. 300 g mąki pszennej (np. typ 550 lub innej)
  4. ok. 150 ml letniej wody
  5. 1, 5 łyżeczki soli
  6. 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  7. 20 ml oleju (opcjonalnie)


Sposób wykonania:

  1. Składniki wymieszać w misce (najlepiej drewnianą łyżką), wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto się bardzo lepi więc nie polecam wyrabiać ręcznie tylko właśnie tą drewnianą łyżką.
  2. Odstawić ciasto na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać.
  3. Ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i obsypaną mąką pszenną (może być też razową).
  4. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 do 4 godzin, lub do podwojenia objętości (na kaloryferze rośnie zdecydowanie szybciej).
  5. Po wyrośnięciu foremkę włożyć do nagrzanego do 230°C piekarnika (najlepiej dół i góra, może być też z termoobiegiem). Piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturą do 180 - 200°C i piec jeszcze ok. 25 minut do zbrązowienia skórki.
  6. Przed obniżeniem temperatury można spryskać wodą lub posmarować mokrą szmatką chleb, wtedy skórka zrobi się błyszcząca i chrupiąca.


Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa.


Więcej informacji i przepisów można znaleźć na stronie www.chleb.info.pl