Chleb na zakwasie przenno - żytni
Chleb coddzienny - przepis ze strony - kliknij na mnie
Składniki:
- 400 g zaczynu (zakwasu)
- 100 g mąki żytniej (np. typ 720 lub innej)
- 300 g mąki pszennej (np. typ 550 lub innej)
- ok. 150 ml letniej wody
- 1, 5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 20 ml oleju (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Składniki wymieszać w misce (najlepiej drewnianą łyżką), wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto się bardzo lepi więc nie polecam wyrabiać ręcznie tylko właśnie tą drewnianą łyżką.
- Odstawić ciasto na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać.
- Ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i obsypaną mąką pszenną (może być też razową).
- Pozostawić do wyrośnięcia na 3 do 4 godzin, lub do podwojenia objętości (na kaloryferze rośnie zdecydowanie szybciej).
- Po wyrośnięciu foremkę włożyć do nagrzanego do 230°C piekarnika (najlepiej dół i góra, może być też z termoobiegiem). Piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturą do 180 - 200°C i piec jeszcze ok. 25 minut do zbrązowienia skórki.
- Przed obniżeniem temperatury można spryskać wodą lub posmarować mokrą szmatką chleb, wtedy skórka zrobi się błyszcząca i chrupiąca.
Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa.
Więcej informacji i przepisów można znaleźć na stronie www.chleb.info.pl